Efter att Moderaterna lanserat sitt åtgärdspaket mot kriminella gäng riktar man in sig på det man beskriver som kriminella klaner.
Ulf Kristersson säger att ”kriminella klanmedlemmar” ska kunna utvisas även om de inte dömts för brott – med en lag som liknar den som gäller för hot mot rikets säkerhet.
Samtidigt medger Kristersson att definitionen av kriminella klaner måste utredas.
Moderaternas valkampanjbuss gjorde på tisdagsmorgonen uppehåll vid partikansliet i Göteborg.
Tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson valde Ulf Kristersson att använda just Göteborg som fond för att presentera vad som rubricerats som ”Moderaternas klanpaket”, med underrubriken ”10 åtgärder mot släktbaserade kriminella nätverk”.
De flesta av de enskilda punkterna har man pratat om tidigare, som att man härom veckan anslöt sig till de partier som vill förbjuda äktenskap mellan kusiner.
Ulf Kristersson medgav också att diskussionen om just klaner som en begränsning av människors frihet har funnits länge. Men han pekade på uppmärksamheten som kom efter att dåvarande biträdande rikspolischefen Mats Löfving i Sveriges Radio i september 2020 sagt att ”just nu har vi minst 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige, så kallade klaner”.
Att ta reda på hur stort problemet verkligen är, är första punkten i M-paketet. Kristersson föreslås att Brottsförebyggande rådet, Brå, får i uppdrag att ”göra en kartläggning som ska redovisa både antalet kriminella individer som kan kopplas till respektive klan samt vilken typ av brottslighet som begås”.
Axel Josefson tog på måndagen med sig Ulf Kristersson till socialtjänsten och polisen i stadsdelen Hjällbo i nordöstra Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT
Ser du framför dig en statlig utredning för att definiera vad det innebär med kriminella klaner?
– Det är inte fel att tänka sig en sådan.
Ulf Kristersson och M-ledaren i Göteborg Axel Josefson besökte på måndagen socialtjänsten, fackliga företrädare och polisen i stadsdelen Hjällbo, ett av stadens fem så kallade särskilt utsatta områden.
Kristersson säger att man från fackliga företrädare fick höra hur det påverkar arbetsmiljön för socialsekreterare att möta personer och fatta beslut om åtgärder mot barn när de vet att föräldrarna har kopplingar till klaner eller kända kriminella släktnätverk.
– Det är framför allt i nordost, där Hjällbo ligger, som det skiljer ut sig här i Göteborg. Där finns flera familjer som agerar genom ekonomisk brottslighet, bedrägerier, narkotika, där vissa tar till även till fysiskt våld, säger Axel Josefson, M-ledaren i Göteborg.
Ett av förslagen, som M tidigare lyft, är också att möjliggöra för anonymitet för de enskilda tjänstemän som har att fatta just sådana beslut.
Det kanske mest långtgående förslaget i 10-punktprogrammet bär rubriken ”utvisa fler kriminella klanmedlemmar”. Partiet vill ”utreda en möjlighet att utvisa utländska medborgare som kan befaras begå eller medverka till organiserad brottslighet. Oaktat om de döms för brott”.
Det är formuleringar som bär drag av terrorlagstiftningen och den möjlighet som finns i dag inom Lagen för särskild utlänningskontroll, LSU, som Säpo lutar sig emot om personer som bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet.
– Vi behöver undersöka människor som finns i sådana miljöer, och LSU är ett viktigt verktyg, säger Ulf Kristersson.
– Det vi talar om nu, med kriminella klaner, skulle bara vara ett eget rekvisit. Det finns ingen allmän rätt att vistas i landet. Om man finns i ett sammanhang där det begås brott ska man inte vara i landet. Och polisen har ofta ganska bra koll.
Täcker inte de lagar som redan finns även kriminalitet inom klaner?
– Jag tycker nog inte att de gör det. Om man tittar på det som sker inom socialtjänsten, de kan utsättas för hot från hela släkter, det tror jag är rätt nytt. Men som sagt, vi behöver veta omfattningen genom en Brå-utredning.
Men själva definitionen av klan och klanmedlem, den måste vara rätt avgörande?
– Ja, men det handlar i grunden om en slags kultur där släkten går före lagen.
Om riskerna för inskränkningar i enskildas människors friheter med ”klanpaketet” säger M-ledaren att ”det är en ständig avvägning”.